prentenboek in wording (1)

Momenteel ben ik samen met Trijntje de Wit bezig met het maken van een prentenboek.
Het bijzondere aan het project is dat er eigenlijk heel weinig vast staat.
We hebben een verhaallijn (tekstueel). Maar nog geen vaste tekst. En als er geen tekst nodig is...dan kan dat ook.
Ik heb de verhaallijn grofweg uitgetekend en daarin enkele dieren met elkaar verwisseld. Deels heb ik dat gedaan omdat ik de beelden dan beter door kan laten lopen. Anderzijds paste het soms beter bij de tekst...ook al hebben we die nog niet. Als voorbeeld: een kameel op het droge geeft een ander beeld dan schaapje op het droge. Bij dit project is dat geen probleem. Heerlijk!
 
Het is al even gelden dat ik een prentenboek maakte. En eerlijk gezegd heb ik nooit de verhaallijn van A tot Z uitgewerkt. Nu heb ik dat wel gedaan. In ieder geval geschetst. Omdat het voelt als iets wat ik hoor te doen, als illustrator. Sommige bladzijdes gaan haast vanzelf. En bij andere is het meer een worsteling.
 
Om een beetje uit dat worstelen te komen ben ik weer eens gaan spelen. Mooie kleur-vellen maken, spelend met materiaal zoals inkt, aquarel, draad en zout. Heerlijk. Die vrijheid is wel weer heel fijn. Of ik het allemaal ga gebruiken? Geen idee. Maar dan komt het wel weer ergens anders te pas.
 
En niet alleen op papier kan je spelen. In de computer heb ik (vrij snel) het bruinige kleurvlak van hierboven gecombineerd met een tekening van een beer van mij en een ander blauw vlak. Beetje spelen met wat curven et voilà. Oké...dit zou ik nooit zo in een boek kunnen plaatsen, maar het spelen is goed en maakt me los in mijn hoofd.
 

Reacties